...een open huis voor iedereen

Kalender

Vorige maand November 2018 Volgende maand
Z M D W D V Z
week 44 1 2 3
week 45 4 5 6 7 8 9 10
week 46 11 12 13 14 15 16 17
week 47 18 19 20 21 22 23 24
week 48 25 26 27 28 29 30

Binnenkort

18 nov 2018
10:00 - 11:00
Viering in de Taborkerk
25 nov 2018
10:00 - 11:00
Viering in de Taborkerk
02 dec 2018
10:00 - 11:00
Viering in de Taborkerk
09 dec 2018
10:00 - 11:00
Viering in de Taborkerk

Deze groep wil helpen de zogenaamde ‘verre naaste’ niet uit het oog te verliezen en sluit daarbij dikwijls aan bij initiatieven, acties, projecten van de kerkelijke hulporganisatie KERKINACTIE.

Deze initiatieven gaan er van uit dat ieder mens recht heeft op een menswaardig bestaan. Daar werkt Kerkinactie aan, omdat in de bijbel staat dat het de taak is van navolgers van Jezus om te werken aan een wereld die voor iedereen leefbaar is.

Uitgangspunt daarbij is dat hulp mensen moet helpen op eigen benen te staan. Niet voor even, maar voor altijd.

In het kader van ZWO worden mensen geholpen die in moeilijke omstandigheden moeten leven. Er zijn veel problemen in de wereld. Armoede, onderdrukking, discriminatie, oorlog en ziekte; daar wil het werelddiaconaat wat aan doen. Door binnen de gemeente informatie te geven, aan bewustwording van de verhoudingen in de wereld te werken, geld of goederen in te zamelen en door te geven, door te protesteren tegen onrecht, door te luisteren en door te bidden.

Speciaal aandachtsgebied van de ZWO-groepen in de provincie Noord-Holland is het Midden-Oosten (Israël/Palestina). De ZWO-groep Purmerend was o.a. betrokken bij een bezoek van een (Palestijnse) vertegenwoordigster van de Raad van Kerken van het Midden-Oosten (zij sprak in de Taborkerk) en bij een uitwisselingsbezoek van Libanese jongeren.

De ZWO-groep werkt ook mee om ruimte te bieden aan Amnesty International voor betrokkenheid bij vieringen en schrijfakties in de kerkgebouwen.

De diaconie van de Protestantse Gemeente Purmerend heeft ook een aantal eigen werelddiaconale projecten:

  1. Samen met de partnergemeente in Gardelegen (Duitsland) wordt het werk van de Stichting Santosh t.b.v. kastenlozen (dalits) in India ondersteund. Contactpersoon is ons gemeentelid Marjolein Bouman die al enkele malen in India is geweest.
  2. Ondersteuning van de stichting Tanzatoto, een organisatie die zich inzet de omstandigheden van dove kinderen in Tanzania te verbeteren. Contactpersoon is ons gemeentelid Nynke Dethmers.
  3. Er is elk jaar een diaconale actie. In 2005 werden gelden ingezameld voor de stichting Niños Unidos Peruanos, met wie de Protestantse gemeente in contact is gekomen door de gemeenteleden Martin Sikkema en Karlien Crom. De stichting zet zich in voor kinderen in Peru.

Belangrijk wordt gevonden dat ieder gemeentelid een pastorale/diaconale houding kan aannemen. Door dienstbaar aanwezig te zijn in de gemeente, in de straat of buurt, in de stad, in de wereld. En het is inspirerend daar voorbeelden van te zien:

  1. Mensen springen in als er door omstandigheden opeens hulp in een gezin nodig is
  2. Jongeren uit de gemeente doen in het buitenland een diaconaal jaar, helpen mee huizen te bouwen in Brazilië, of geven AIDS-voorlichting in Ghana
  3. Gemeenteleden zetten zich in voor een plek van ontmoeting in de vinexlocatie Weidevenne

Aan een diaconale houding ligt ten grondslag het gebaar van samen delen zoals dat in de liturgie wordt gevierd bij de Maaltijd van de Heer, waarin diakenen een belangrijke rol spelen.

© 2006/2018 Protestantse Gemeente te Purmerend