Aan de diaconie van de Protestantse Gemeente Purmerend is een werkgroep ZWO verbonden:
ZWO = Zending – Werelddiakonaat – Ontwikkelingssamenwerking.

Deze groep wil helpen de zogenaamde ‘verre naaste’ niet uit het oog te verliezen en sluit daarbij dikwijls aan bij initiatieven, acties, projecten van de kerkelijke hulporganisatie KERKINACTIE.

Deze initiatieven gaan er van uit dat ieder mens recht heeft op een menswaardig bestaan. Daar werkt Kerkinactie aan, omdat in de bijbel staat dat het de taak is van navolgers van Jezus om te werken aan een wereld die voor iedereen leefbaar is.
Uitgangspunt daarbij is dat hulp mensen moet helpen op eigen benen te staan. Niet voor even, maar voor altijd.

In het kader van ZWO worden mensen geholpen die in moeilijke omstandigheden moeten leven. Er zijn veel problemen in de wereld. Armoede, onderdrukking, discriminatie, oorlog en ziekte; daar wil het werelddiaconaat wat aan doen. Door binnen de gemeente informatie te geven, aan bewustwording van de verhoudingen in de wereld te werken, geld of goederen in te zamelen en door te geven, door te protesteren tegen onrecht, door te luisteren en door te bidden.

Speciaal aandachtsgebied van de ZWO-groepen in de provincie Noord-Holland is het Midden-Oosten (Israël/Palestina). De ZWO-groep Purmerend was o.a. betrokken bij een bezoek van een (Palestijnse) vertegenwoordigster van de Raad van Kerken van het Midden-Oosten (zij sprak in de Taborkerk) en bij een uitwisselingsbezoek van Libanese jongeren.

De ZWO-groep werkt ook mee om ruimte te bieden aan Amnesty International voor betrokkenheid bij vieringen en schrijfakties in de kerkgebouwen.