...een open huis voor iedereen

Kalender

Vorige maand December 2017 Volgende maand
Z M D W D V Z
week 48 1 2
week 49 3 4 5 6 7 8 9
week 50 10 11 12 13 14 15 16
week 51 17 18 19 20 21 22 23
week 52 24 25 26 27 28 29 30
week 1 31

Binnenkort

17 dec 2017
10:00 - 11:00
Viering in de Taborkerk
24 dec 2017
10:00 - 11:00
Viering in de Taborkerk
24 dec 2017
21:00 - 22:00
Viering in de Taborkerk
25 dec 2017
10:00 - 11:00
Viering in de Taborkerk
31 dec 2017
10:00 - 11:00
Viering in de Taborkerk
07 jan 2018
10:00 - 11:00
Viering in de Taborkerk

Gemeenteleven

Advent middag voor ouderen op 16 december 2017 om 14.00 uur in de Taborkerk.

In de grote zaal wordt een feestelijke, muzikale adventmiddag georganiseerd voor ouderen met een hapje en een drankje met medewerking van ds. Gerard Nieuwburg en de band Come2gether onder leiding van Peter Wagenaar.

Thema van de middag is: voetspoor naar kerst.

Als u bij deze middag aanwezig wilt zijn kunt u zich opgeven vóór 8 december a.s. via de email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of bij Rita van der Vos, tel.: 0299-424119.

Als u niet op eigen gelegenheid naar de Taborkerk kunt komen, kunt u gebruik maken van de autodienst. Dit kunt u bij uw aanmelding aan ons doorgeven.

De middag is om ongeveer 15.45 uur afgelopen.
Wij zien u graag op zaterdag 16 december!

met vriendelijke groeten,
Diakonie Protestantse Gemeente Purmerend

In Mozaïek hebben we u geïnformeerd over de ontwikkelingen rond de actie Kerkbalans en de stappen die we nemen om die in de toekomst zo gemakkelijk (en electronisch) mogelijk te maken.
Daarbij hebben we ondermeer verteld dat we hiervoor van iedere deelnemer een email-adres nodig hebben en daarnaast toestemming om dat adres voor de actie te gebruiken.
Daarom willen we u nu verzoeken om hieronder aan te geven dat wij uw email-adres mogen gebruiken om uw digitaal te kunnen benaderen voor de actie kerkbalans en eventuele andere (financiele) mailings: 


Vul a.u.b. hieronder uw naam en email adres in. Ter bevestiging krijgt u van ons een email toegestuurd
Naam:
Adres:
Postcode:
Email


Wij hopen dat u in groten getale gebruik zult maken van deze
mogelijkheid.
Overigens, uiteraard krijgt iedereen die geen gebruik wil of kan maken
van de elektronische mogelijkheid in januari nog steeds het
‘gewone’ toezeggingsformulier.

 

Met vriendelijke groet

namens het College van Kerkrentmeesters

Peter Eulderink en Paul Wiertsema

 

Boek

 

 

 

 

Tweede Ontmoeting Protestantse Gemeente Purmerend en Multi Cultureel Centrum Waterland (MCCW)

Op vrijdag 29 september was er een tweede ontmoeting met de Turkse moslimgemeenschap rond het Multi Cultureel Centrum Waterland, één van onze naaste ‘buren’ van de Taborkerk aan het Jonkheer van Cittersplein 198.

Maal met een verhaal
maalEerder dit jaar hadden Aty en ik initiatief genomen om in het kader van de ‘tafelpraat-maaltijden’ (Lu-ther en 500 jaar Protestantisme) te komen tot contact met deze gemeenschap rond een ’maal met een verhaal’. Wat is er mooier dan samen eten waarbij enkelen iets vertellen over wat ons inspireert in ge-loof en leven? Er volgde een overleg met leden van een welwillend bestuur van het MCCW: Murat Gümüştaş en Mustafa Parlak. Op 16 juni hadden we onze eerste ontmoeting. Op die vrijdagavond zaten we met zo’n 25 mensen in een kring in de grote 

zaal van de Taborkerk en luisterden naar twee mensen uit de gemeenschap (Ali Soy en Nuriye Bice) van het MCCW en twee mensen uit onze eigen kring (Marian van Ettekoven en Paul Wiertsema). Inpirerende persoonlijke verhalen! Bij deze gelegenheid overhandigde Aty namens de Taborgemeenschap een exemplaar van het boek “Ridderkunst” als cadeau. (Afkomstig van een groot kunst-projekt in Ridderkerk, waaraan kunstenaars, scholen, individu-en, kerken en de moslimgemeenschap hebben meegedaan. Aty sprak bij de overhandiging de wens uit dat dit boek een bron van inspiratie zal zijn voor toekomstige creatieve contacten tussen het MCCW en de Protestantse Gemeente.) Na dat inhoudelijk moment wandelden we naar het MCCW waar we ons voegden bij de meer dan 100 mensen die daar de Iftarmaaltijd vierden aan het begin van de laatste week van de ramadan.

Mucahit BatmanRumi
Afgelopen vrijdag begonnen we met een eenvoudige maaltijd in de hal van de Taborkerk. De rond de 40 tafelgenoten mengden zich goed. Bij de maaltijd vond ontspannen gesprek plaats en wisselden bij de gangen de tafelgenoten van gesprekspartner. Na 19.30 uur wandelden we opnieuw van de Taborkerk naar het MCCW om daar dit keer het inhoudelijk deel mee te maken. Na ontvangst hield Mucahit Batman (nee, niet op z’n Engels uitgesproken:-) –Islamitisch geestelijk verzorger in dienst bij het ministerie van Veiligheid en Justitie- een inleiding over de 13e eeuwse Perzische Soefi-mysticus en filosoof-dichter Mevlana oftewel Jalal ad-Din Rumi (Roemi: 1207 - 1273). Muhacit begeleidde zijn verhaal over deze boeiende figuur met fluitspel op een traditionele ney-fluit. Hij kleedde zich daarbij in een derwisj-mantel en –hoed. Op de achtergrond werd een youtube-filmpje vertoond van de intrigerende wervelende derwisjdansers. 

Na zijn verhaal vertelden opnieuw twee mensen uit de moslimgemeenschap (Gülay Ermiş enRien Brak en Mehmet Uygun Mehmet Uygun) en twee leden uit onze kring (Heleen SoethoudtHeleen Soethoudt-Barends en Rien Brak) iets over hun geloof en leven: “waar sta ik voor”. Het waren mooi persoonlijke uitingen, inspirerend en verbindend om naar te luisteren. Opvallend was hoezeer er wederzijdse herkenning was bij die persoonlijke momenten.

 

 

boekGeschenk met inhoud

Bij de afsluiting werd mij namens de MCCW-gemeenschap door voorzitter Recep Ayaz een exemplaar van de Masnawî, het lof- en leerdicht van Rumi (in een Engelse vertaling) overhandigd, samen met een kleine bloemlezing uit dat werk. Rumi. (Grappig, want sinds begin vorig jaar had ik een verhalenbundeltje van Rumi liggen, naverteld door Wim van der Zwan, waar ik af en toe iets uit lees.) Bij gelegenheid zal dit werk van Rumi wel eens in de kerk liggen ter inzage voor belangstellenden.

Klein kunstproject: mozaïekbankje
Bij het afscheid hebben we iets verwoord over ons gezamenlijk voornemen voor een klein kunstproject waarin we de groeiende onderlinge ontmoeting tot uiting willen brengen. Uit ieder van onze gemeenschappen willen we een aantal mensen uit beide gemeenschappen vragen om samen onder begeleiding van iemand met kennis van zaken halverwege de route tussen onze gebouwen een bankje te plaatsen en dat te beleggen met een mozaïek. Op het bankjevoetpad naar dat bankje zouden voetstappen kunnen worden aangebracht (tegels met voetstapmozaïek) lopend van beide gebouwen naar dat bankje: symbool van ontmoeting. Dit project zal verder worden uitgewerkt.

Onze ontmoetingen in juni en september (en wat er volgt) passen in het kader van twee teksten die ik hieronder wil citeren, één uit ons Eerste Testament in de Bijbel en één uit Rumi’s Masnawî. Beide tek-sten illustreren dat liefde universeel is, net zoals de lach en de traan het gezicht van een mens kunnen doen spreken, wat je moederstaal ook is…
Uit Leviticus 19 vers 18: …Heb je naaste lief als jezelf; Ik ben de Eeuwige...
Uit Masnawî II vers 1770: … In het rijk van de liefde heerst een heel ander soort religie;
voor wie liefhebben is God zelf hun rijk en religie…mozaiek

3 oktober 2017, Gerard Nieuwburg

Een lintje voor Hanny Somers  én voor Jules Somers!

Het gebeurt niet zo vaak dat een echtpaar allebei en ook nog tegelijk een Koninklijke Onderscheiding ontvangt.

Dit gebeurde wel voor Hanny én voor Jules Somers.

 Beiden kregen deze erkenning voor hun jarenlange belangeloze inzet voor kerk, vrouwenwerk, archiefwerk en samenleving !

Wij feliciteren beiden van harte en zeggen:  het is jullie gegund.

Wij zijn trots op jullie!   

Subcategorieën