...een open huis voor iedereen

Kalender

Vorige maand Maart 2019 Volgende maand
Z M D W D V Z
week 9 1 2
week 10 3 4 5 6 7 8 9
week 11 10 11 12 13 14 15 16
week 12 17 18 19 20 21 22 23
week 13 24 25 26 27 28 29 30
week 14 31

Binnenkort

30 mrt 2019
11:00 - 16:00
Voorjaarsmarkt
31 mrt 2019
10:00 - 11:00
Viering in de Taborkerk
02 apr 2019
20:00 - 22:00
Gemeenteavond in de Taborkerk
07 apr 2019
10:00 - 11:00
Viering in de Taborkerk
14 apr 2019
10:00 - 11:00
Viering in de Taborkerk
18 apr 2019
19:30 - 20:30
Viering in de Taborkerk
19 apr 2019
19:30 - 20:30
Viering in de Taborkerk
20 apr 2019
21:00 - 22:00
Viering in de Taborkerk
21 apr 2019
10:00 - 11:00
Viering in de Taborkerk

de_bron.jpg   Boekenkast De Bron

De Bron bestaat uit een kast, vol met boeken, artikelen, brochures en audiovisuele middelen. De kast staat in een nis van de hal van de Taborkerk.  

 Voor wie

stoelen.jpgVoor alle gemeenteleden maar zeker voor hen die een taak vervullen binnen de gemeente biedt de collectie ondersteuning bij hun werkzaamheden. De inhoud is praktisch en/of informatief en gericht op o.a. de volgende thema’s:

  • pastoraat en diaconaat
  • religie(s)
  • catechese
  • liturgie
  • persoonlijk geloof
  • gemeenteopbouw
  • kinderen en jongeren

Er wordt naar gestreefd de gemeenteleden een zo breed mogelijk georiënteerde collectie te bieden op het gebied van godsdienst en levensbeschouwing, daarbij meebewegend in de tijd en de actualiteit.

Uitleg en advies?
De medewerkers van het De Bron zijn graag bereid uitleg en advies te geven hoe u boekenkast De Bron  kunt gebruiken. U kunt hen bijvoorbeeld ook uitnodigen op een vergadering van uw werkgroep. Ze geven graag uitleg over de collectie en hoe u er zo goed mogelijk gebruik van kunt maken. Zij willen met u meedenken en kunnen inspelen op uw vragen en wensen. U kunt hiervoor het contactformulier gebruiken.

Collectie
De collectie is samengesteld volgens diverse thema’s. Er zijn boeken, tijdschriften en brochures. Daarnaast zijn er cd’s en films op dvd in de collectie opgenomen. In de collectie staan naast diverse (kinder)bijbels en bijbelverhalen ook veel gedichten- en liederenbundels en is er een flinke rij kerstboeken.

De boeken staan in de kast volgens een systematische indeling voor catechetische bibliotheken.

Het tijdschrift ‘Ouderlingenblad’ verschijnt maandelijks en heeft regelmatig een themanummer. Dit tijdschrift wordt geheel gedocumenteerd waardoor de artikelen via de catalogus eenvoudig op te zoeken zijn. Deze tijdschriften staan in tijdschriftcassettes boven in de kast. Ook de cassette met brochures, kleine boekjes die één thema omvatten, kunt u daar vinden.

Medwerkers

Materialen lenen
Iedere zondag kunt u uit De Bron materialen lenen en retour brengen. In het boek, de brochure, het tijdschrift, de CD of DVD zit een kaartje. Om het te lenen vult u het kaartje in met uw gegevens. Als er geen medewerker van De Bron aanwezig is, dan kunt u het kaartje zelf achterlaten in het grijze bakje in de rechter kast. Boeken kunt u zondags inleveren bij een medewerker van De Bron of u kunt zelf het kaartje uit het grijze bakje halen, in het boek plaatsen en het boek in de kast zetten

Catalogus
Voor de digitale versie van deze catalogi kies de gewenste versie hieronder. Een actuele catalogus kunt u ook als Excel document opvragen via het contactformulier.

In de kast ligt een blauwe map met daarin een overzicht (op trefwoord, auteur, titel en systematisch) van boeken. Ook een overzicht van de brochures en audiovisuele middelen vindt u in deze map.. 

Soort  Rangschikking
 Boeken      
 - Trefwoord
 - Systematisch
 - Titel
 - Auteur
Artikelen
Audiovisueel
Brochures

Alles uit De Bron
Onder deze kop presenteert De Bron zich regelmatig in Mozaïek. U vindt daar een boekbespreking, nieuws van De Bron en de data van de uitleentafels.

Uitleentafel
Een paar keer per jaar organiseren de medewerkers een uitleentafel na afloop van de viering. In de ontmoetingsruimte wordt een gedeelte van de collectie op tafels uitgestald. Deze materialen zijn uiteraard te leen.

Contactpersonen
Lotty Baljet voor algemene informatie en het aanvragen van catalogusbestanden.
Karin van der Heyden, voor vragen over de uitleentafels.
Letty Vlieger, voor vragen over de collectie.

Historie
In 1996 was pastor Kees van Lent interim priester in Purmerend. Bij zijn vertrek uit Purmerend wilde hij iets achterlaten wat zou meehelpen “de blijde boodschap te verkondigen”. Hij schonk een geldbedrag om een klein bibliotheekje in te richten in de MOG in De Doortocht.

Pastor Josephine van Pampus en Lotty Baljet hebben daarmee een basiscollectie boeken aangeschaft op het gebied van catechese, pastoraat, liturgie, opbouw. Er werd divers materiaal aangeschaft voor werkgroepen, om vrijwilligers te ondersteunen in hun taken. 
Pastor Van Lent wilde ook vooral de kinderen betrekken. Catechese en Bijbelverhalen hebben daarom een grote plaats gekregen en zijn er boeken om (zelf) te lezen aangeschaft, maar ook aan de opvoeders is gedacht. 
In de loop van de jaren is de collectie uitgegroeid tot een uitgebreid documentatiecentrum. 
Bij de opheffing van de MOG is het Documentatiecentrum De Doortocht in november 2014 verhuisd naar de Taborkerk. In november 2016 is, met de komst van de nieuwe kasten, de naam Documentatiecentrum gewijzigd in De Bron.